De verschillende gesloten mal processen
25 April 2024

Read this post in English

 

Als het gaat om de productie van precisieonderdelen, heb je veel keuzes. Niet alle opties zijn echter gelijk. Gesloten mal processen zoals Light Resin Transfer Moulding (LRTM), Reusable Bag Moulding (RSBM) en Vacuum Infusion Process (VIP) zijn allemaal populaire manieren om precisieonderdelen te maken. Deze processen bieden vaak lagere kosten en kunnen in een verscheidenheid aan toepassingen worden gebruikt. Laten we deze onderzoeken, zodat je kan bepalen of het geschikt is voor je bedrijf en hoe wij je vandaag kunnen helpen.

Tijdens het gesloten mal proces harden de grondstoffen van vezels en hars uit in een tweezijdige mal of in een vacuümzak zonder lucht. Gesloten mal techniek is een geautomatiseerde benadering die speciale apparatuur vereist die je waarschijnlijk zal aantreffen in grote fabrieken die een groot aantal onderdelen produceren.

Wat is het?

Gesloten mal techniek is een consistente en herhaalbare productiemethode die onderdelen van hogere kwaliteit, snellere productie, minder uitstoot en met minder afval mogelijk maakt in vergelijking met open mal techniek. Met deze methode worden vezelversterkingen in de basis mal gelegd, de mal wordt gesloten en verzegeld en de hars wordt in de gesloten malholte geïnjecteerd. Zodra de hars is uitgehard, wordt de mal geopend en wordt het onderdeel verwijderd.

blank

Gesloten mal processen

Om te bepalen welk type gesloten mal techniek het beste is voor jouw productie, moet je elk proces overdenken.

Vacuum Bag Molding

Het gebruik van dit proces verbetert de mechanische eigenschappen van laminaat, dat bestaat uit twee of meer lagen van vezelversterking, gebonden met een hars. Het vacuüm dwingt ingesloten lucht en overtollig hars naar buiten, wat resulteert in een verdicht product. De hoge vezelconcentratie zorgt voor een betere hechting tussen de lagen van de sandwichconstructie.

Vacuum Infusion Process (VIP)

Dit proces is het beste voor het vervaardigen van grote constructies. Het produceert sterke, lichtgewicht laminaten. Het produceert ook minder uitstoot in vergelijking met open mal techniek. VIP gebruikt dezelfde goedkope gereedschappen als open mal techniek, waarvoor minimale apparatuur nodig is.

Resin Transfer Molding (RTM)

Klassieke RTM wordt gebruikt om een groot aantal onderdelen per dag te produceren.​ Het proces maakt gebruik van een met metaal versterkte composietvorm die vervolgens onder hoge druk wordt geïnjecteerd. Deze gesloten mal methode maakt gebruik van versterkingsmateriaal en de mal wordt geklemd. Door injectiepunten wordt hars onder druk in de mal gepompt. Dit proces is het beste voor onderdelen die zeer complex zijn. Het maakt de mal glad op alle blootgestelde oppervlakken. Dit proces heeft de mogelijkheid om geautomatiseerd te worden. Omdat het materiaal versteviging oplegt, droogt het materiaal in de mal. Je kan verschillende materialen en oriëntaties gebruiken, inclusief 3D-verstevigingen.

Enkele belangrijke voordelen van RTM ten opzichte van andere processen zijn:

 • Goede oppervlaktekwaliteit
 • Breed scala aan versterkingen
 • Grote, complexe vormen
 • Maattoleranties
 • Lage kapitaalinvestering
 • Minder materiaalverspilling
 • Gereedschapsflexibiliteit
 • Lage milieu-impact
 • Arbeidsbesparing
 • Voeg inzetstukken en verstevigingen toe op een infusiepunt voor meer sterkte
 • Geen luchtinsluiting
blank
blank

Light Resin Transfer Molding (LRTM)

LRTM, een van de meest gebruikelijke methoden met gesloten mal, maakt gebruik van een vaste mal en een semi-rigide tegenmal die wordt afgedicht door middel van vacuüm. Hars wordt vervolgens geïnjecteerd met een injectiemachine.

Flex Molding Process

Flex Molding Techniek, ook wel herbruikbare zakvormgeving genoemd, is ontwikkeld door MVP en maakt gebruik van één vaste vormhelft en één flexibele vormhelft, ofwel een plastic zak of een siliconenmembraan.

Fast Flow LRTM

Het nieuwste gesloten mal proces van MVP, Fast Flow LRTM, is een mix van het Flex Molding Process en LRTM met gebruikmaking van opvouwbare harskanalen en een unieke kanaallay-out voor snellere injectietijden. Het proces maakt de productie van grotere onderdelen met een nog hogere harsviscositeit mogelijk en elimineert de noodzaak om bij te snijden zodra onderdelen uit de vorm zijn gehaald.

blank

Resin Infusion Process

Het harsinfusieproces wordt gebruikt voor de productie van grote onderdelen en waar een hoger glasgehalte vereist is. MVP creëerde een enkele injectiepoortoplossing voor eenvoudige bediening en ontwikkelde een uniek siliconenharskanaalnetwerk en een plastic zaksluitsysteem om de productietijden voor dit proces nog meer te versnellen.

Pultrusion

Voor het maken van assen of staven is pultrusie het meest gebruikte proces. Doorlopende vezelstrengen trekken door een harsbad om ze te verzadigen. Vervolgens trekt het proces de verwarmde stalen mallen om de composieten te vormen. Het is een continu proces dat geautomatiseerd kan worden. Het eindproduct is sterk en vereist weinig arbeidsinteractie.

Reaction Reinforced Injection Molding (RRIM)

RRIM is een proces voor externe en interne auto-onderdelen. Twee of meer harsen worden afzonderlijk verwarmd en vervolgens gecombineerd met gemalen glasvezels. Mallen ontvangen het mengsel via injectie onder hoge druk. De hars hardt snel uit. RRIM-composieten hebben veel voordelen, waaronder een snelle cyclustijd, weinig arbeid, lage malklemdruk en een laag afvalpercentage. Het RRIM-proces vereist speciale harsen en versterkingen.

Centrifugal Casting

Bij centrifugaal gieten gaat een afzetting van versterkingen en hars in het oppervlak van een roterende mal. De centrifugale kracht houdt ze op hun plaats terwijl het materiaal uithardt. Dit proces produceert holle onderdelen, zoals buizen, inclusief extreem grote diameters voor olie- en chemische toepassingen.

Continuous Lamination

Continu lamineren is het proces om vlakke of golfplaten en panelen te maken, die u aantreft in vrachtwagen- en camperzijwanden, verkeersborden, bouwpanelen en andere materialen.Vezels en hars worden gecombineerd, geperst tussen twee plastic drager films en gaan vervolgens door een transportbandproces. Vormrollen vormen de platen en de hars hardt uit om het composietpaneel te vormen.

blank
blank